fbpx

Project NYMA OUTDOOR (Container) GYM

NYMA OUTDOOR GYM in de nieuwe culturele hotspot van Nijmegen is een sportieve verbindingsfactor voor de omliggende wijken in Nijmegen Oud-West, Waalfront en Nijmegen Noord. 

De unieke locatie onder de boog van de brug de oversteek worden twee zeecontainers geplaatst. De containers worden in het verlengde van elkaar geplaatst zodat er een lange wand ontstaat die als wind breker fungeert zodat er met alle weersomstandigheden comfortabel buiten gesport kan worden.

Buiten in de frisse lucht, maar wel droog én uit de wind.

De containers zijn een solide basis voor de fitness rekken die rondom de containers worden gemonteerd. Deze rekken worden tijdens trainingsuren met elektrische lieren uitgeklapt. Vanwege de veiligheid worden de rekken bij afwezigheid  van trainers voorlopig ingeklapt en hangen er “verboden toegang” borden aan de rekken zodat deze niet worden beklommen door passanten zonder toezicht.

Het DOEL is om de rekken van NYMA OUTDOOR GYM uiteindelijk OPENBAAR te maken. Gratis gebruik van de rekken voor training op lichaamsgewicht voor buurtbewoners en passanten. Hiervoor zal eerst het gehele sport object gekeurd moeten worden op veilig openbaar gebruik.

Om dit project te realiseren is er natuurlijk geld en materiaal nodig. Dit kan ik niet alleen. Daarom ben ik deze crowdfunding gestart en ben ik op zoek naar (materiaal)sponsors.

Lees hieronder het volledige plan of klik meteen door naar Crowdfunding ➔ Doneren!

Of doneer snel en anoniem via PayPal!

Hoe het begon...

Sinds begin 2015 werk ik als sportinstructeur / personal trainer in de regio Arnhem / Nijmegen. In het begin gaf ik voornamelijk training in de vorm van bootcamp op lichaamsgewicht, want dat was destijds voor mij de enige mogelijkheid om in de frisse buitenlucht training te geven. Ik had geen trainingsmateriaal om mensen op een kwalitatieve manier buiten te trainen. Dus voor personal training zocht ik, zoals de meeste personal trainers, een fitness centum op.

Ik wilde betere kwaliteit training geven met verschillende trainingsmaterialen in de gezonde buitenlucht. Dus ik begon gewichten, halters, kettlebells, zandzakken en ander klein trainingsmateriaal te verzamelen. Hierdoor kon ik nu ook buiten personal training op locatie en bij mensen thuis geven.

Toch miste ik een essentieel onderdeel. Een pull up rack. Want één van de belangrijkste oefeningen in krachttraining is de pull up. In januari 2016 ben ik begonnen met de bouw van een mobiel fitness rack op een aanhanger.

In 2016 ben ik op verschillende plaatsten in Nijmegen, Arnhem, Velp, Gendt, Bemmel en Elst kleine groepstrainingen gaan geven. Ik had een vast weekrooster en was elke ochtend en avond op een andere locatie. Een rijdende sportschool op wielen 😉 Op deze manier heb ik destijds leuke verschillende ledengroepjes kunnen opbouwen. Bekijk hier het foto album van 2016.

Maar mijn “sterkte” was ook mijn “zwakte”. Doordat ik elke ochtend en avond op een andere plek een training gaf was ik wel weliswaar vernieuwend en uniek maar ik maakte daardoor ook veel (reis)kosten. En door de verspreiding zat er ook niet echt groei in het totaal aantal leden. Het bleven kleine groepjes op verschillende plekken waardoor ik nauwelijks de kosten kon dekken. Toch bleef ik eigenwijs doorgaan met de ontwikkeling van het fitness rack op wielen en het verzamelen van trainingsmateriaal zodat ik mensen steeds iets beter kon bedienen. 

Halfweg 2016 kwam ik via via uiteindelijk bij de Vasim in Nijmegen terecht. Een prachtige locatie voor mijn trainingen. Het plein onder de brug “De Oversteek” is de ideale plek. Beschut tegen de regen en toch in de frisse buitenlucht. Ik kreeg meer vertrouwen voor de toekomst op deze locatie en langzaam maar zeker ging ik steeds meer trainingen op deze plek inplannen. Hierdoor verloor ik natuurlijk wel veel van mijn leden op de andere locaties. Dit vond ik erg moeilijk maar soms moet je nu eenmaal keuzes maken. 

In de zomer van 2017 had ik het geluk dat ik van het bedrijf POWER SUPPLEMENTS een nieuwe aanhanger ter waarde van € 5000 gesponsord kreeg! Dit fantastisch gulle gebaar kwam ook precies op het juiste moment. Tot die tijd reed ik elke dag met een zelfbouw aanhanger. Dit ging in het begin prima maar op een gegeven moment werdt het totaal gewicht van mijn aanhanger, ijzer constructie en gewichten veel te zwaar. Door deze nieuwe veilige aanhanger kon ik mijzelf ook met een gerust hart verhuren voor trainingen en workshops op locatie met MOBILE OUTDOOR GYM en ook outdoor festivals bedienen in de vorm van FESTIVAL OUTDOOR GYM.

Bekijk hier het foto album van 2017.

Eind 2018 geef ik elke dag mijn trainingen onder de brug “De Oversteek” en heb ik de naam NYMA OUTDOOR GYM gekozen om op deze ‘vaste’ plek de eerste OUTDOOR GYM van Nijmegen op te bouwen. Bekijk hier het foto album van 2018.

NYMA OUTDOOR GYM zal bestaan uit 2 zeecontainers met een groot ijzer fitness rack eromheen gebouwd. Een semi openbare outdoor gym waar men gratis op lichaamsgewicht (Calisthenics) kan trainen. Betalende leden mogen gebruik maken van het losse trainingsmateriaal dat ligt opgeslagen in de zeecontainers. Leden krijgen persoonlijke begeleiding en er worden groepstrainingen gegeven.

Ondernemerskaart -NYMA-

Ruimtebeslag in m2 (footprint)

Het gaat om de ruimte op het plein onder de eerste boog (vanuit noord bekeken) van de brug “De Oversteek”. De afmeting van de NYMA OUTDOOR GYM containers inclusief het rack eromheen is 20 m. x 4,5 m. = 90m2. De rest van de totale ruimte onder de boog van de brug is 1000 m2. Deze is bedoeld als vrije training en bewegingsruimte.

Korte omschrijving onderneming

NYMA OUTDOOR GYM heeft een uiterst persoonlijke benadering. Je bent uniek. Je lichaam is uniek. Dus je wordt ook uniek behandeld. Zelfs in de groepstrainingen train je op je eigen manier. De beste manier, zoals op dat moment bij jou past, om je doel te bereiken. Voor jong en oud. Focus op mobiliteit, kracht en fit. Om een goed beeld te vormen lees hier de testimonials van leden.

Globale planning (van ontwikkeling tot exploitatie)

De vergunning is inmiddels in aanvraag bij gemeente Nijmegen. Naar verwachting zal de vergunning in maart 2019 gegeven worden. Dan kunnen de twee zeecontainers geplaatst worden en de damwand schuifpanelen gemonteerd worden. Voor het oog staat er dan een 19 meter lange container. Vervolgens beginnen we meteen met de bouw van het rack rondom de containers.

Indicatie verwacht aantal leden en gebruikers

Korte termijn: Momenteel heeft NYMA OUTDOOR GYM bijna 50 leden en is er een gestage groei. De groeiprognose na het realiseren van de vaste container opstelling is ongeveer 25 nieuwe leden per jaar. Deze groei is gebaseerd op de ervaring van afgelopen jaren en de geplande promotie op social media in en rond Nijmegen zodra de vaste locatie met container opstelling is gerealiseerd.

Lange termijn: In het jaar 2023 zijn er ongeveer 175 leden die gemiddeld 2 x per week trainen.

Voor leden bieden we de volgende trainingsvormen onder professionele begeleiding:


Het doel is om NYMA OUTDOOR GYM openbaar te maken. Dan hebben informele sporters uit de buurt en omgeving de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de basisopstelling. Denk hierbij aan passanten, hardlopers, calisthenics (fitness aan rack op lichaamsgewicht) beoefenaars. Personal trainers en sportinstructeurs kunnen op afspraak met hun client trainen en gebruik maken van het rack en trainingsmateriaal. Zij betalen een fee per uur voor commercieel gebruik. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om het volledige plein te benutten voor bijvoorbeeld straat voetbal, basketbal, volleybal en korfbal door speelveld lijnen op het asfalt aan te brengen. Hierdoor kunnen we de regionale scholengemeenschappen en sportende jeugd aantrekken.

Kansen tot samenwerking met andere (toekomstige) ondernemers NYMA en Nijmegen algemeen

ZONDAG BUITEN SPELEN

Een 2 wekelijkse (straks wekelijks) “Zondag Buiten Speeldag” voor kleine én grote kinderen uit Nijmegen-West. (Waalfront, Koningsdaal, Handelskade, Waterkwartier, Wolfskuil)

Inmiddels heb ik hier Waalhalla, Vasim Circus Space en Circus Factory bij betrokken. Deze samenwerking wil ik graag intensiveren. Er zijn vele creatieve mogelijkheden om vanuit het bewegen (sport en spel) verbinding te leggen met andere ondernemers en wijkbewoners. Samen nieuwe projecten opstarten om mensen uit Nijmegen-West met elkaar te verbinden.

Er is ook een samenwerking met oa Skatepark Waalhalla op de jaarlijkse sportdag van Citadel College.

CROSSFIT WAALFRONT is inmiddels andere kant van het plein gevestigd. Er is goed contact en eventuele samenwerking wordt besproken. Het plein zal door beide partijen benut worden met outdoor trainingen. We zien beide geen concurrentie maar juist een versterking doordat er meer publiek naar het gebied wordt aangetrokken. Voor de buitenstaander lijkt het aanbod van CROSSFIT en NYMA OUTDOOR GYM wellicht hetzelfde maar in werkelijkheid is er een enorm verschil in aanbod. Een vergelijking is alsof er 2 restaurants op het zelfde plein gevestigd zijn. Bij beide kan er gegeten worden maar de één is een pizzeria en de ander is vegetarisch. Beiden trekt eigen publiek. Samen trekken we meer publiek.

Impact onderneming voor Nijmegen, haar ondernemers, bewoners etc.

NYMA OUTDOOR GYM is onderscheidend omdat wij altijd buiten trainen, zomer en winter. Hierdoor is er een vrije gevoelservaring en het is natuurlijk gezonder om buiten te sporten. Voor gemeente Nijmegen is NYMA OUTDOOR GYM een uniek concept om op deze manier het buiten sporten te stimuleren.

Uit ervaring is gebleken dat NYMA OUTDOOR GYM het alternatief is voor mensen die zich niet thuis voelen in een regulier fitness centrum of crossfit box. NYMA OUTDOOR GYM heeft de intentie om de wijken in Nijmegen-West (Hees, Heseveld, Neerbosch, Wolfskuil, Waterkwartier en Waalfront) in beweging te brengen en de verschillende buurten hierin te verbinden.

Impact onderneming voor NYMA

De opzet met zeecontainers en (zelfbouw) rack past perfect bij de industriële rauwe sfeer van het  NYMA gebied. Het is een herinnering aan de tijden van de industriële vooruitgang van weleer waardoor deze gym juist hier helemaal tot zijn recht komt. Het rack is door mijzelf ontwikkeld…ambachtelijk, stevige (hufterproof) materialen die je terugbrengen in de tijd. “Back to Basic”

NYMA OUTDOOR GYM is open, toegankelijk en laagdrempelig waardoor het een verbindende factor heeft in de gemeenschap. Het rack is voor iedereen 24/7 toegankelijk. Onder en rondom het rack wordt een rubber ondervloer gelegd. Verder wordt er ook strook fitness kunstgras aansluitend op de rubber fitness vloer gelegd. Mogelijk kan er een laag (1 meter hoog) hekwerk geplaatst worden rondom de kunstgras strook om het risico op vandalisme en verkeerd gebruik van het rack te voorkomen. Bij de openingen in het hekwerk worden waarschuwingsborden geplaatst met de tekst “Betreden op eigen risico” en andere gebruiksregels.

Passanten en Calisthenics (krachttraining op lichaamsgewicht) beoefenaars zijn altijd welkom om gratis en vrijblijvend gebruik te maken van het rack. Het rack is namelijk groot genoeg zodat meerdere (kleine) groepen tegelijkertijd kunnen trainen. Doordat er verschillende groepen trainen zullen mensen elkaar versterken en inspireren.

 

KRACHTTRAINING (onder toezicht), STRONG&FIT, PERSONAL TRAINING en gebruik van losse trainingsmaterialen is enkel voor betalende leden van NYMA OUTDOOR GYM. Op vertoon van ledenpas kunnen leden trainingsmateriaal uit de containers pakken, gebruiken en weer opruimen.

Betalende leden van NYMA OUTDOOR GYM hebben voorrang op het gebruik van materiaal en rack.

NYMA OUTDOOR GYM

Het plan is om twee in het verlengde van elkaar opgestelde 20 ft (6,5 meter) zeecontainers met een tussenruimte van 5 meter te plaatsen op het plein. Midden onder de boog van de brug “De Oversteek” op het plein naast de Vasim. De tussenruimte wordt aan beide kanten dichtgemaakt met schuifbare damwand panelen zodat het geheel één lange container lijkt van ongeveer 18 meter. Het zal in alle weersomstandigheden bescherming bieden.

Rondom de containers bouwen we een ijzeren fitness rack. Hieraan kan op lichaamsgewicht vrij getraind worden. Aan het rack kunnen de extra losse training onderdelen en materialen voor krachttraining bevestigt worden.

Tussen de twee containers is er 5 meter ruimte waar met 4 meter hoge kolommen ruimte maken voor klimtouwen en ringen. Zo komen er ook kolommen aan de achter kanten (noord en zuid kant) van de 2 containers. Aan de kopse kant van een container kunnen we het rack verder uitbouwen voor Calisthenics. 

Het geheel zal een “industrieel look” krijgen.

Eén container dient voor de opslag van losse training materialen, enkele fitness apparaten (zoals leg-press, roeiapparaten en calorie bikes). De andere container wordt ingericht met een Mylogenics / Fysiotherapie behandel tafel, lockers en een tafel voor persoonlijke gesprekken met leden.

Het object en het plein zullen goed worden verlicht en beveiligd met hoge kwaliteit beveiligingscamera’s. 

Het object zal volgens de Veiligheid Speelterreinen Checklist gebouwd worden. Als de bouw van NYMA OUTDOOR GYM volledig is afgerond dan zal TUV Nederland de Wettelijke verplichte keuring van speeltoestellen uitvoeren.

 

Impressie zijaanzicht van containers met rack onder de brug

Impressie afbeelding containers met rack en materiaal

Impressie afbeeldingen fitness rack

Impressie boven aanzicht containers, rubber vloer en kunstgras
(Afmetingen rubber vloer en kunstgras zijn bij benadering)

Het Grootste Sport- en Speelplein van Nijmegen

Voorstel aan Gemeente Nijmegen, projectontwikkelaar Lingotto en ZUS

Het plein gelegen aan de Winselingseweg en Nymaweg, naast De Vasim en onder de brug De Oversteek heeft de potentie om het grootste Sport- en Speelplein van Nijmegen te zijn.

Gemeente Nijmegen kan het plein volledig benutten en gereed maken voor sport en spel. Door de prachtige brugbogen open te laten kan iedereen in alle weersomstandigheden buiten kan sporten en spelen.

Het grasveld en de dijkbermen aan de Winselingseweg zullen grondig moeten worden schoongemaakt en met nieuw gras worden bezaaid zodat iedereen op schoon en veilig gras kan spelen.

Om het plein volledig geschikt te maken voor sport en spel zou de toplaag van het asfalt moeten worden gefreesd en opnieuw worden geasfalteerd. Dan is het niet alleen de perfecte buiten locatie voor sport en spel, maar ook veilig voor skateboarden, skaten en stuntsteppen. Dan kunnen er ook verschillende sportveld belijning aangebracht worden voor bijvoorbeeld basketbal, voetbal, volleybal etc.

Een groot plein vol met sportende en spelende, kleine én grote kinderen, in zomer én winter. Een prachtig gezicht!

Verbinding Nijmegen Oud-West, Waalfront en Nijmegen Noord

NYMA OUTDOOR GYM wil een verbindende factor zijn in sport en spel voor Nijmegen Oud-West, Waalfront en Nijmegen Noord. In de wijken Biezen en Nijmegen Oud-West zijn de buurten waar wij ons specifiek op richten Koningsdaal, Waalfront, Handelskade, Waterkwartier en Wolfskuil. Hierin zijn de nieuwbouw (hogere inkomsten) buurten Koningsdaal, Waalfront en Handelskade. Waterkwartier en Wolfskuil zijn hierin de oude volksbuurten met een gemiddeld slechter gezondheidsprofiel. Het doel is om de mensen uit deze buurten aan te trekken met divers sport en spel aanbod gericht op volwassenen, ouderen, jongeren én kinderen. Dit zorgt voor meer verbinding tussen de verschillende buurten.

Gezondheidsprofiel Nijmegen Noord

Gezondheidsprofiel Biezen/Wolfskuil

Met het initiatief ZONDAG BUITENSPELEN voor jong en oud is een goed begin gemaakt in het verbinden van de verschillende buurten. 

Investeringsbehoefte NYMA OUTDOOR GYM

Er is een investeringsbehoefte van in totaal ruim € 76.000 om NYMA OUTDOOR GYM volledig te kunnen realiseren. Dat is inclusief het trainingsmateriaal voor leden en groepslessen. 

De basis opstelling containers met fitness en calisthenics rack behoeft een investering van € 50.000.- Dit kan deels worden worden bekostigd door middel van crowdfunding en sponsoring in materiaal én arbeid.


Basis opzet

 • 2 zeecontainers ✓
 • * IJzer materiaal rack rondom containers
 • Arbeidskosten Constructiebankwerker/lasser ✓
 • Graffiti (industrieel look)
 • Rubber outdoor fitnessvloer (500m²) (voorbeeld)
 • Kunstgras (114m x 4m)
 • Plein led verlichting
 • Camera bewakingssysteem ✓
 • Stroom aanleg vanuit Vasim

Consumentenprijs /
waarde 
bij benadering

 • €     5.000
 • €   10.000
 • €   10.000
 • €     2.000
 • €   12.000
 • €     5.500
 • €     2.000
 • €     3.000
 • €        500
Sub Totaal basis opzet:
€   50.000

Leden en groepslessen

 • 12 x Olympische Halter
 • 24 x klemmen
 • 12 x set Bumper Plates
 • Kettlebells
 • Hex Dumbbells set 5 – 50kg
 • Medicijnballen 4,6,8,12kg
 • 6 Fitness banken
 • 12 bokszakken 
 • 24 paar bokshandschoenen
 • 12 houten gym ringen
 • 2 AirBikes
 • 2 Prowler Sleds
 • Klein fitness materiaal en onvoorzien

 

 • €     3.100
 • €        500
 • €     6.600
 • €     8.000
 • €     3.000
 • €     1.200
 • €     4.800
 • €     2.000
 • €        750
 • €        950 
 • €     2.000
 • €        550
 • €     2.550
Sub Totaal trainingsmateriaal:
€   36.000
Totaal:€   76.000

 

*Door zelf het constructie werk te doen met hulp van De Markies kan de kosten van de container opstelling met fitness rekken sterk gereduceerd worden. De kosten van het constructie materiaal voor de elektrisch bedienbare fitness rekken schat ik op € 10.000,-

Dit bedrag hoop ik door crowdfunding bij elkaar te krijgen.

Conclusie

De locatie onder de boog van de brug is perfect voor NYMA OUTDOOR GYM. De open structuur van de brugbogen en het ruime plein biedt een prachtige kans van slagen voor een groot buiten sport en spel plein. Hiermee heeft gemeente Nijmegen een unieke openbare outdoor sport en spel locatie in alle weersomstandigheden en elk jaargetijde en voorziet de gemeente in de behoefte van openbare sportlocaties voor de buurt, de jeugd en de scholengemeenschappen in de regio.

Ik heb met mijn onderneming tot nu toe, met minimale middelen over de laatste drie jaar, maximaal resultaat behaald. Het eerste jaar met groepen op verschillende locaties in regio Arnhem / Nijmegen en sinds 2016 op mijn huidige locatie op het plein onder de brug. Mijn onderneming heeft met deze locatie een solide basis. Vanuit deze basis kan ik ook mijn andere verhuur activiteiten onder de naam MOBILE OUTDOOR GYM en FESTIVAL OUTDOOR GYM met vertrouwen doorzetten.

Mijn onderneming is klaar voor de volgende stap.

Hulpvraag

De basis van NYMA OUTDOOR GYM is de container opstelling met fitness rack, rubber vloer en kunstgras. Het doel is om deze basis een open karakter te geven. Hiervoor zal het object als “veilig” gekeurd moeten worden. Daarna kan het openbaar voor publiek gebruik worden voor Calisthenics en training op lichaamsgewicht.

Waarom geen bedrijfsfinanciering? Ik heb geen bezittingen en dus geen onderpand. Ik heb ook geen “goede” jaarcijfers. Ik heb alleen een goed plan en een groot doorzetting vermogen.

Ben je of ken je iemand die ervaring heeft met crowdfunding, fondsenwerving en/of sponsoring? Ben je zelf geïnteresseerd in financiering of sponsoring? Dan kom ik graag met je in contact.

Sponsoren

Het NYMA gebied is de nieuwe culturele hotspot van Nijmegen. Het NYMA gebied, het sport en speelplein en de OUTDOOR GYM zullen in de nabije toekomst veel en divers publiek gaan trekken. Het is dus erg interessant als om sponsor mee te doen in dit project.

Voor de basis containeropstelling met fitness rack zijn de hier onderstaande materialen nodig. Wellicht ben je in de positie dat je één van de onderstaande materialen kunt sponsoren. Of misschien ken je iemand die dat zou kunnen.

Sponsor behoefte:

 • 2 zeecontainers (gebruikt) ✓ 
  (Gesponsord door Montagebedrijf R.J. Polman)
 • IJzer (nieuw)
  230m stalen koker 80 x 80 x 4mm

  400m stalen buis 30 x 2mm
  20m stalen buis 45 x 5mm
  20m stalen strip 80 x 8mm
  10m stalen strip 40 x 8mm
 • IJzerwaren (nieuw) bouten, moeren etc.
 • Werkplaats/gereedschap ✓ 
  (Gesponsord door De Markies en Cultuurspinnerij De Vasim)
 • Arbeid Constructiebankwerker / lasser ✓ 
  (Gesponsord door De Markies en Cultuurspinnerij De Vasim)
 • Rubber fitness vloer 500m² (nieuw of gebruikt)
 • Kunstgras 114m x 4m (nieuw of gebruikt)
 • Plein led verlichting (nieuw of gebruikt) ✓
  (Gesponsord door Silvio van Koot)
 • Beveiliging camera systeem (nieuw) ✓ 
  (Gesponsord door DT-Domotica)
 • Trainingsmateriaal (nieuw of gebruikt)

Sponsor tegenprestaties:

 • 2 jaar bedrijfslogo op sponsorbord NYMA OUTDOOR GYM
 • 2 jaar bedrijfslogo met link op sponsorpagina website
 • 2 jaar gratis lidmaatschap voor groepslessen met begeleiding voor 2 personen
 • Workshop krachttraining of teambuilding uitje voor personeel met www.MOBILEOUTDOORGYM.com

Er zijn ook sponsor mogelijkheden voor MOBILE OUTDOOR GYM en FESTIVAL OUTDOOR GYM. In het outdoor festival seizoen, van april tot september, zal de Mobile Outdoor Gym combinatie regelmatig op een groot festival staan. 

Neem contact met me op en vraag naar de mogelijkheden voor sponsorschap. Dan stuur ik je het volledige ondernemersplan van  NYMA – MOBILE – en FESTIVAL OUTDOOR GYM. 

Dennis Polman
dennis@nymaoutdoorgym.com
06-21991882

 

Social Share!

Crowdfunding ➔ Doneren

Help mee om NYMA OUTDOOR GYM te realiseren door een geldbedrag te doneren. Elke euro helpt!

Je donatie wordt gebruikt voor de realisatie van de semi-openbare containeropstelling met fitness en calisthenics rack. Er zijn geen verborgen kosten en er worden geen extra kosten gemaakt door een derde partij of extern crowdfunding platform.

Ik verdien zelf geen geld aan donaties. Mijn verdienmodel zijn mijn diensten als personal trainer en mijn groepslessen.

Enorm bedankt voor je hulp!

Tot snel bij NYMA OUTDOOR GYM!

Dennis Polman

 

 

Let’s Connect!